Kávový cheesecake

Celé prázdniny som piekla koláče a hľadala nové recepty. Ale pravdou je, že som nenarazila ani na jeden, ktorý by som napísala na svoj blog. Po dlhej dobe som však narazila na taký, že milovníci KÁVY si prídu určite na svoje. Tento kávový koláč je naozaj chutný, vláčny a nie je v ňom ani štipka cukru, ani múky. A keďže som už dlho neprišla s novým receptom, tak to nebudem zdržiavať a poďme sa doň rovno pustiť!



Budeme potrebovať:

Na korpus: 
  • 3/4 hrnčeka orechov (najchutnejšie pre mňa v tomto koláči sú MANDLE, lacnejšou alternatívou môžete použiť aj slnečnicové semienka)
  • 3/4 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 2 PL kakaa
  • 1-2 PL (kokosového) oleja
  • 1 PL medu
  • 100 g ďatlí (môžete zameniť aj za hrozienka, ak nezoženiete ďatle)
Na plnku:
  • 750 g jemného tvarohu (alebo 500 g tvarohu + 250 g mascarpone)
  • 1/3 hrnčeka medu (podľa chuti, môžete dať aj 1/2 hrnčeka)
  • 3 vajíčka
  • 40 ml silného espressa (či inej silnej kávy)
  • 6 PL instantnej kávy (ak nedáte, potom bude mať koláč len kávový nádych z espressa, ale aj tak chutí vynikajúco)
Na čoko- pudingovú polevu:
  • 1/2 sáčku vanilkového pudingu
  • 300 ml mlieka
  • 50 g horkej čokolády
POSTUP:
Rúru si zapneme na 180°C. 
Do mixéra si vložíme oriešky a kokos. Mixujeme až kým nám nevznikne taká múčka.
Potom pridáme med,ďatle, kokosový olej a kakao. Túto hotovú zmes "vymačkáme" do formy, ktorú si vystelieme papierom na pečenie. Pečieme približne 15 minút.
Teraz si pripravíme náplň. Urobíme si espresso a rozpustíme v ňom instantnú kávu. (Môžeme, nemusíme.) Dáme stranou a necháme vychladnúť. Zmiešame tvarohy, pridáme vajcia, med a šľaháme do hladka. Prilievame kávovú zmes a poriadne premiešame. 
Zmes nalejeme na korpus. Dáme piecť a pečieme pri rovnakej teplote 180°C  1 hodinu a 20 minúť až 30 minút. Do rúry môžeme pridať malý hrniec s vodou a tým zabránime prasklinám na našom cheesecaku. 
Na polevu si zahrejeme 250 ml mlieka v hrnci. V 50 ml si rozmiešame pudingový prášok. Keď sa nám mlieko zohreje, pridáme do nej pudingovú zmes a miešame do zhustnutia. Následne pridáme nalámanú čokoládu a miešame pokiaľ sa nám celá čokoláda nerozpustí. Nalejeme na vychladnutý cheesecake. Dáme ho tak na 1-2 hodiny do chladničky stuhnúť. Môžme ozdobiť nasekanými mandľami, nastrúhanou čokoládou alebo kávovými zrnami.
Dobrú chuť prajem! 




Komentáre